Gerinc

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy megsérül, akkor akár le is bénulhatunk. De mi is pontosan a gerinc?

A csigolyaoszlopnak is nevezett gerinc törzsünk vázát alkotja. Magába foglalja és megvédi a gerincvelőt, ami a koponyától a medencéig húzódik és a központi idegrendszer nagyon fontos része.

A gerinc felépítése

A gerincet feloszthatjuk nyaki gerincre, amiben hét csigolya található, a 12 csigolyából álló hátgerincre, és az öt csigolyát magába foglaló ágyéki gerincre. Ezen kívül van még 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolyánk is. A hátgerinchez kapcsolódnak a bordák, ezt a szakaszt nevezzük mellkasi gerincnek is. Összesen 12 pár borda van az emberi testben, ebből hét pár ízesül a szegycsonthoz. Az ez alatt fekvő három pár borda úgynevezett álborda, mert csak porcosan kapcsolódnak össze a szegycsonttal. Az utolsó két pár borda a lengőborda, ami egyáltalán nem ér el a szegycsonthoz.

A csigolyáknak has felé eső része a tömör csigolyatest, míg hátul a csigolyaívet találjuk, ez védi a gerincvelőt. A nyakcsigolyákon keresztül kis csatornákon két artéria is a fejbe fut. A csigolyákat ízületek, szalagok és porcok kötik össze, amik a nyaki, háti és ágyéki szakaszon képesek elmozdulni, de a keresztcsontnál és a farokcsigolyáknál már össze vannak nőve.

Persze ez a mozgás csak nagyon kicsi, ha már jelentős eltérés történik, akkor sérülhet a gerincvelő és annak bizony nagyon komoly következményei lehetnek. Ilyesmi történik sajnos nagyon gyakran autóbaleseteknél vagy magasról történő lezuhanásnál.

Gerincoszlop további feladatai

Amellett, hogy a gerincvelőt védi, a csigolyaoszlop további feladata a törzs hajlékonyságának biztosítása, illetve rugalmassága révén a vibráció elnyelése és így közvetve az agy védelme a rázkódástól. Fontos feladata továbbá a teher továbbítása a fejről és a törzsünkről a medencére, de ez sajnos manapság, amikor az emberek többet ülnek, mint valaha, nem mindig tud megvalósulni.

A gerinc tehát nagyon fontos része a testünknek, amit igyekeznünk kell megvédeni az esetleges sérülésektől, mert csak egészséges gerinccel tud az ember teljes életet élni.


close