Izomrángás

Az akaratlan izomrángás – melyet motoros TIC-nek is nevezünk – rövid lefolyású, gyors, periodikusan ismétlődő mozgásfajta, amely egy adott betegnél mindig ugyanannak a mozgásformának ismétlődését jelenti.

Az izomrángás felléphet célszerűnek látszó vagy teljesen célszerűtlen mozgássorozat formájában is. Az egyszerűtől az összetett cselekvésig sok tényezőt tartalmazhat.

Az akaratlan izomrángás sajátosságai

Általában a szemkörnyéki izmokban lép fel, de gyakran fordul elő az arc, a váll valamint a kar és kezek izmaiban is, torz mozgásokat eredményezve. Egyszerű motoros izomrángásnak számít például a hunyorítás, sűrű pislogás, váll fel-le húzogatása, míg összetett formája például a szökdécselés, vagy mások mozgásnak teljes utánzása.

Egyes pszichés behatások, stresszhelyzetek előidézhetik az akaratlagostól teljesen független cselekvéssorozatok megjelenését. Ezek egyes esetekben koncentrálással, odafigyeléssel elnyomhatók, ám csupán átmenetileg, rövid ideig.

Az izomrángáshoz gyakran kapcsolódik pszichiátriai megbetegedés, mint például kényszeres betegség vagy gyermekkori érzelmi zavar.

Az akaratlan izomrángás okai

Az izomrángás kiváltó oka jelenleg még ismeretlen, elsősorban méhen belül érvényre jutó ártalmakat feltételeznek az izomrángások háttérében.


close