Egészséges és szép izomzat

Az izom egy csodálatos szövet, ami kontrolál, mozgat minket. És noha a gondolat az agyban születik, az irányítást az izmok végzik. Nélkülük a gondolatból soha nem válnának tettek.

Az alábbiakban az egészséges és szép izomzat elérésének lehetőségeiről olvashat.

Miért érdemes fejlesztenünk izmainkat?

Idővel folyamatosan vesztünk izomzatunkból, ezért nagyon fontos izmaink folyamatos karbantartása, fejlesztése. Az egészséges és szép izmok nem csak esztétikai szempontból fontosak. Az erősebb izmok megvédik a szöveteket és a csontokat is az esetleges sérülésektől. Izmosabban hosszabb ideig bírjuk a munkát, több energiánk van, kevésbé vagyunk stresszesek és a testtartásunk is jobb.

Hogyan lehet szép és egészséges izomzatunk?

Izmainkat folyamatosan edzenünk kell. Az izmok erősebbek lesznek, ha nekifeszülnek valaminek, így a fejlesztésükre leginkább az ún. ellenállásos edzések (súlyzóval, erőgépekkel) a legalkalmasabbak. Edzeni körültekintően és mindig alapos bemelegítés után kezdjünk, a gyakorlatok és a súlyok csak fokozatosan nehezedjenek. Mindig kövesse az edzést regenerálódás, egy nap egy izomcsoportot dolgoztassunk meg, másnap másikat. Azonban nem mindannyian tehetjük meg, hogy edzőterembe járjunk.

A ház körüli és az udvari munka is tartogat számunkra olyan mozgásformákat, amikben meg tudjuk dolgoztatni izmainkat. Gondoljunk csak az ablakmosásra, kádsúrolásra vagy éppen a kertészkedésre, de a láb izmait lépcsőzéssel is karbantarthatjuk.

Szép izmok helyes táplálkozással

Az izmok fejlesztéséhez a megfelelő étrend elengedhetetlen. A helyes táplálkozás alapja ételeink összetevőinek megfelelő arányában rejlik. Szervezetünknek szüksége van fehérjére, szénhidrátokra és zsírokra is a megfelelő működéshez.

Az izomfejlesztéshez elsősorban fehérje szükséges. Így aki nagy izmokat akar, az a rendszeres edzések mellett nagyobb mennyiségben fogyaszthat sovány baromfi, elsősorban csirke- és pulykahúst, tojásfehérjét vagy halat.

Kerüljük az állati eredetű zsírokat, helyettük inkább növényi eredetű olajakat fogyasszunk, de azokat is mértékkel.

Szó kell, hogy essék továbbá a zöldségekről, gyümölcsökről is, hiszen vitamin és rosttartalmuk miatt nem csak az izomfejlesztésben, de egészségünk megőrzésében is nélkülözhetetlen szerepet játszanak.


close