A porcszövet sajátosságai

A porcszövet a támasztószövetek közé tartozik, egyféle sejtből, a porcsejtből – kondrocitából – épül fel. Felnőttkorban már nem osztódik, regenerációs képessége alacsony, viszont élethosszig is elél.

A porcsejtek között fehérjékben és szénhidrátokban gazdag alapállományt találunk, amely alapvető fontosságú a sejtek túléléséhez, hiszen innen áramlanak a sejt túléléséhez szükséges tápanyagok.

A porcszövet tulajdonságai

A porcszövetnek számos jellegzetessége van. Az egyik ilyen, hogy a porcszöveten belül sem erek, sem idegek, sem nyirokerek nincsenek. A szövetet az alapállomány táplálja nem túl intenzíven, így a porcszövet oxigénszintje viszonylag alacsony. Ezekből a tulajdonságokból adódóan a porcszövet regenerációs képessége is igen alacsony, felnőttekben már nem osztódik, viszont ha vigyázunk rá, egész életünkben elkísér.

A porcszövet fajtái

A sejtek közötti alapállomány összetétele és rendezettsége alapján háromféle porcszövetet különböztetünk meg.

Az üvegporc a felnőtt szervezetben a légcső és a hörgők porcait alkotja, de ez képezi az embrió teljes vázát, és ez alakul át az embrionális fejlődés során csontszövetté. A rostos porc a csigolyák közötti porckorongot és az ízületi porckorongot alkotja. Mivel ezek a területek intenzívebben igénybe vannak véve, ezek a szövetek nagyon ellenállóak.

Rugalmas porc alkotja a fülkagylóban lévő porcot, az orr egyes részeinek porcát és a gégefedő porcát. Ez a porc viszonylag hajlékony, alakmegtartási képessége magas.

A porcszövet betegségei

A porszövet tehát egy különleges szövet, amelynek kopása esetén nem gyógyul meg magától, hiszen nem tud regenerálódni. Komoly ízületi porckopás esetén ezért a hosszú távú megoldás a porc újjáépítése, amely viszonylag könnyen megvalósítható, hiszen mivel sem erek, sem idegek nincsenek a porcszövetben, az idegen szövet viszonylag kis eséllyel lökődik ki.


close