Köszvény és a sport

A köszvény (Arthritis urica) vagy népies nevén csúz, az anyagcsere betegségek csoportjába tartozik. Megelőzésében nem csupán az étrend átalakítása, hanem a mozgás is nagyon fontos szerepet kap.

A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, rugalmasan tartja az ízületeket, és egyben a súlyt is szabályozza. Utóbbi azért nagyon fontos, mivel az elhízás e betegségnek is súlyos kockázati tényezője, ezért fontos a súlycsökkentés.

Csak a mozgékony ízületek egészségesek, ezért rendszeresen végezzünk kitartást növelő mozgásformát. A lényeg a periodikus terhelés, az állandó intenzív terhelés káros lehet.

Úszással a köszvény ellen

Az egyik legjobb testmozgás, ami segít ennél a betegségnél, a fűtött medencében való úszás. A vízben végzett gyakorlatok azért hasznosak, mert a víz csökkenti a nyomást az ízületeken. Kiváló mozgás a nem aszfalton való kocogás, tempós gyaloglás és a túrázás, ahogy a kerékpározás is.

A naponta négy-öt kilométert futók vagy kocogók körében feleannyi a köszvényes, de szinte bármilyen, nagy oxigénfelvétellel járó, rendszeres testmozgás segít. A gyógytorna és a kiropraktika is segíthet. Fontos, hogy megfelelően melegítsünk be minden edzés előtt. A bemelegítés hiánya az ízületi problémákon túl komoly izomsérülések kialakulásához vezethet. Próbáljunk meg minden izomcsoportot átmozgatni annak érdekében, hogy az egyenlőtlen terhelés ne rontson az egészségünkön.

Rendszer nyújtás, lazítás

A rendszeres nyújtás lazítja az ízületeket és rugalmassá teszi őket. A jóga a pilates és a tai chi szintén hasznos mozgásformák, mivel nyújtják az izmokat és segítenek a stressz feloldásában.

Nem ajánlott azonban azoknak, akik mozgásszegény életmódot éltek a korábbiakban hirtelen elkezdeni a testedzést, például egyik napról a másikra lefutni egy nagyobb távot, vagy edzeni egy órát, mert az növelheti például a szívinfarktus kialakulását és a sportsérülések veszélyét is. Az eredményességhez tehát a kulcsszó a fokozatosság.


close