Sportsérülések

Sok sportsérülésnek gyakran nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, és a szakember híján otthon elkezdett kezelésekkel többet ártunk, mint használunk. Ezek eredményeképpen szövődmények alakulhatnak ki, és a gyógyulás is elhúzódik. Nem szabad tehát félvállról venni ezeket a sérüléseket, megelőzésük érdekében pedig soha ne felejtsünk el bemelegíteni.

Az alábbiakban a leggyakoribb sportsérülésekről olvashat.

Izomsérülések

A sportsérülések leggyakrabban az izmokat érintik, de izmaink nem csak sportolás, hanem a szokásos napi tevékenységek vagy a hirtelen végzett mozdulatok, nehéz emelések közben is megsérülhetnek. A leggyakoribb izomsérülések az izomhúzódás, a zúzódás, izomszakadás és a vérömleny.

A (részleges vagy teljes) izomszakadásról akkor beszélünk, ha az izmokhoz tapadt izomrostok és inak károsodnak és az izom folytonossága megszakad. A szakadást erős fájdalom kíséri a sérült beteget pedig azonnal orvoshoz kell vinni.

Az igénybevett izmokon gyakran keletkeznek vérömlenyek, ilyenkor az izmot felépítő izomrostok között alakul ki vérzés. Sportsérülések alkalmával az izomsérüléshez gyakran társul ínszalag- és csontsérülés is.

Porcsérülések

Ízületi porcsérülések leginkább a térdet érintik. Már az intenzíven sportoló fiatalok körében is előfordul, hogy a térdben lévő porcok a fizikai megterhelés hatására megkopnak. Az ízületi porcok a csontok védelméül szolgálnak, kopásuk következményeképpen a csontok egymást, illetve az ízületek széleit érék. E dörzsölés hatására fájdalom és gyulladásos állapot lép fel. Ezek a porcsérülések többnyire valamilyen korábbi sérülés következményei. Meg kell várni a teles gyógyulást és csak ezután szabad elkezdeni újra az edzéseket.

Ízületi sérülések, ficamok

Ficamról akkor beszélünk, ha két ízület közötti kapcsolat részlegesen vagy teljesen megszakad. Az ízületeket erős ízületi tok és szalagok veszik körül. Ficam esetén e tok szalagjai szakadnak el részben vagy teljesen egészen. A sportsérülésként oly gyakori ficamok tehát az ízület porcfelszínének sérülését okozzák. Teljes ficamok leggyakrabban a váll-, könyök- és ujjízületekben, valamint a térdkaláccsal fordulnak elő.

Amennyiben az ízületi tok szakadása nem gyógyul meg maradéktalanul vagy további sérülések okán kitágul, könnyel előfordulhat, hogy a ficam hétköznapi mozdulatok hatására is kiújul.


close