Futás porckopással

Az artrózis, azaz ízületi porckopás az ízületek leggyakoribb betegsége, 40 felett szinte népbetegségnek számít. Bár kialakulásában a genetikától a környezetig számos tényező szerepet játszik, mozgással és az elhízás elkerülésével csökkenthető a mozgáskorlátozottság kockázata.

De milyen az ajánlott és a nem javasolt mozgás?

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, amely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a porc állománya sérül, csökken a termelt ízületi folyadék mennyisége, az ízületi rés szűkül,a csontfelszínek súrlódnak egymáson, a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, porc-csont találkozásnál apróbb kinövések keletkezhetnek, károsodik a porc alatti csontállomány is. Ennek következményeként kezdetben terhelési, majd később már nyugalmi fájdalom, mozgáskorlátozottság is jelentkezik.

Porckopás megelőzése sporttal

A porckopás megelőzésében nagyon fontos a mozgás, a sport szerepe. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen sportot válasszunk. Az általános ajánlások szerint kerülendő a magas intenzitású, álló helyzetben végzett, tengelyirányú mozgás, például a futás, mert megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát, ha legalább heti háromszor egy órát végezzük.

Ezért a leginkább az ízületeket kímélő, de mégis átmozgató úszást vagy kerékpározást javasolják. Ezek a tanácsok abból indulnak ki, hogy a hosszú távú, a térdet érő ismétlődő becsapódások gyorsítják a porc kopását és növeli sérülése kockázatát.

Futás: mégis ajánlott?

Egyre több kutatás eredménye cáfolja azonban a témával kapcsolatos korábbi vélekedéseket. Egy amerikai kutatásban 498 50 és 75 év közötti hosszútávfutót vizsgáltak, 365 fős kontrollcsoporttal. A tanulmány jelentősen ritkábbnak találta a csontvázrendszeri fogyatékosság előfordulását a futók között viszont nem találtak különbséget a csoportok veszélyeztetettségében a porckopást illetően.

Több kutatás is hasonló eredményre jutott, azaz nem találtak kimutatható különbséget porckopásban, illetve annak kockázatában sem a futók és más sportot űzők, sem a futók és a nem sportolók között. Sőt, van olyan vizsgálat, amelyik azt állapította meg, hogy azoknál, akiknél fennáll az artrózis kockázata, egy közepes futóprogram fejleszti, erősíti az ízületeket.

Bemelegítés és fokozatosság

Ahhoz azonban, hogy a futás pozitív hatásai érvényesüljenek a sérülés veszélye és a kopás nélkül, néhány szabályt be kell tartani. Ilyen az indulás előtti bemelegítés, az ízületek átmozgatása, a fokozatosság (csak lassan szabad emelni az edzések távját és időtartamát), illetve kulcsfontosságú a megfelelő cipő, különösen az aszfalton és betonon, azaz a városi környezetben futók esetében.


close