Izomfájdalom

Az izomfájdalom kellemetlen, de legtöbbször nem súlyos tünet, melynek számtalan oka lehet: leggyakrabban például izomhúzódás vagy izomrándulás, de az izomfájdalom akár vírusfertőzések kísérő tünete is lehet.

A továbbiakban bemutatunk néhány jellegzetes, izomfájdalommal járó betegséget és problémát, így például a hátfájást, a derékfájást, az izomszakadást, az izomgörcsöt és az izomlázat.

Hát- és derékfájás

A hát- és derékfájások többsége izomhúzódás miatt a törzs hirtelen elfordításakor, vagy nagyobb terhek emelése kapcsán kialakuló izomfájdalom. Az izmok fájdalmassá, duzzadttá, merevvé válhatnak, gyakran csomókat lehet tapintani, melynek érintése igen kellemetlen a beteg számára.

Ez egy védekező mechanizmus a szervezet részéről, hiszen az izommerevség miatt a mozgás beszűkül, így kénytelenek vagyunk kímélni a sérült területet. A görcsöket, fájdalmat helyileg izomlazító-fájdalomcsillapító kenőccsel, meleg borogatással, ultrahangos kezeléssel enyhíthetjük.

Izomfájdalom izomszakadás miatt

Az izomsérülés legsúlyosabb formája az izomszakadás, mely leggyakrabban az inas tapadás közelében következik be. Sportolóknál a hirtelen nagy erőkifejtés, vagy erőbehatás következtében a bicepsz ín, vagy az Achilles ín szakadása következhet be. Ilyenkor az izom petyhüdtté válik, nem képes megfeszülni, így a kar felemelése, illetve a lábfej hátrahajlítása lehetetlenné válik.

Izomgörcs okozta izomfájdalom

Igen kellemetlen fájdalmat provokálhat az izomgörcs, mely sok esetben a lábikrában, vagy a combizomzatban jelentkezik. Általában rövid ideig tartó feszülést jelent, melynek során az izom teljesen bekeményedik. Az izom túlterhelése, nem megfelelő vérellátása, vagy bizonyos ásványi anyagok (nátrium-klorid, magnézium, kálcium) elégtelen bevitele okozhatja.

A görcs kialakulását célszerű bizonyos óvintézkedésekkel megelőzni. Intenzív testmozgás előtt be kell melegíteni, bőséges, ásványi anyagokban gazdag folyadékot kell fogyasztani. A már kialakult görcsöt az izom nyújtásával szüntethetjük meg, meleg borogatás, izomlazítók is segítenek.

Izomláz

Az izomláz hosszan tartó, vagy hirtelen kezdetű, erőteljes fizikai terhelés következtében kialakuló izomfájdalom. A tünetek leggyakrabban fél, vagy egy nappal a túlzott fizikai megterhelést követően jelentkeznek.

Ilyenkor az izmokban nem csupán fájdalom érezhető, hanem azok be is duzzadhatnak. Emellett gyakran előfordul az is, hogy mozgástartományuk beszűkül, ám ezek a panaszok pár nap elteltével elmúlnak.

Az izomlázért több, egyidejűleg fennálló tényezőt tehetünk felelőssé: a nem megfelelő vérellátottságot, az oxigén és a tápanyagok hiányát, az anyagcsere termékeinek felszaporodását (amelynek okán savas környezet képződik), valamint a mikroszkopikus sérülések létrejöttét.

Polymyalgia rheumatica (PMR)

A polymyalgia rheumaticanak nevezett betegségben a váll körüli, nyak- és felkarizmokban és a medence körüli izmokban jelentkezik erős fájdalom inkább az idősebb korosztályban, mely gyakorta társul ízületi gyulladással, gyengeséggel, fogyással.

A laboratóriumi eredmények is a gyulladást tükrözik, magas a CRP érték, és a vérsüllyedés. Ilyenkor csak az erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyak, a szteroid kezelés pedig általában elengedhetetlen.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Izomfájdalom csillapítása


close