Mozgásszervi betegségek rizikófaktorai

A mozgásszervi betegségek rizikófaktorai széles skálán mozognak. E betegségben szenvedők érzékenyebben reagálnak az időjárás-változásra, a huzatra, de jobban oda kell figyelniük arra is, hogy mit esznek.

Az alábbiakban a mozgásszervi betegségek rizikófaktorait soroljuk fel, kitérünk arra is, milyen óvintézkedéseket tehetünk a megelőzés érdekében.

A mozgásszervi megbetegedések rizikófaktorait leginkább környezetünkben keresendők, ám egyes genetikai tényezők is szerepet játszanak kialakulásukban.

Életmód, munka és a fizikai igénybevétel

Nincs olyan ember, akinek ne fájt volna valamije, miközben ülő munkát végez és napjai nagy részét számítógép előtt tölti. Nem szabad azonban természetesnek vennünk, hogy ilyenkor fáj a hátunk, derekunk, csuklónk esetleg az ujjaink is. A helytelen testtartás mellett az ágyéki porckorongok nagy terhelésnek vannak kitéve. Az ülőmunkához gyakran mozgásszegény életmód is járul. Pedig a sport, a rendszeres testmozgás biztosítja az ízületi porcok épségét és az izmok ellenállóságát, rugalmasságát. Mindenképpen tegyük mindenapjaink szerves részévé a testmozgást. Járjunk el úszni, kocogni, de egy nagy séta is sokat segít. Az ülőmunkát végezők minden órában álljanak fel, nyújtózkodjanak, mozgassák meg karaikat, lábaikat. Mindemellett nagyon fontos a jó irodai bútorzat, a kényelmes szék, megfelelő magasságú asztal.

A fizikai munkát végzőknek ismerniük kell gerincük teherbíró-képességét, illetve azt, hogy van-e valamilyen csigolyafejlődési rendellenességük. A gerincpanaszokra hajlamosak lehetőleg kerüljék a megterhelő munkát. Nehezebb súlyokat soha sem előrehajlással, hanem guggolva, csípőből emeljünk.

A hideg és nyirkos időjárás

A reumás betegek gyakran panaszkodnak az időjárásra. Az esős, nyirkos, hideg napokon a légnyomás gyorsan süllyed, ilyenkor a betegek fájdalma intenzívebb, mivel a meteorológiai elemek gyors változásai irritálják az idegvégződéseket. Nagyon fontos, a test hőjének megtartása, ezt leginkább réteges öltözködéssel tudjuk elérni. Az átnedvesedett ruhát, cipőt minél hamarabb cseréljük szárazra.

Túlsúly és táplálkozás

A súlyfelesleg nagy megterhelést jelent az ízületekre, mozgásszervekre. Ezért elengedhetetlen a korszerű táplálkozás, a megfelelő diéta, a súlyfelesleggel küzdőknél a fogyás. Orvosilag bizonyított tény, hogy a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztásával, valamint a vegetáriánus étrend követésével a reumás és a gyulladásos ízületi betegségek tünetei enyhíthetők.


close