Mozaik plasztika

A mozaik plasztika egy csontos-porcos graft átültetést jelent melynek célja a porchiány pótlása, korrigálása. A mozaikplasztika a porcdefektusok pótlására kidolgozott módszer, lényege az ízület nem terhelő felszínéről eltávolított csont-porc egységek átültetése a porcdefektusok helyére kis hengerek formájában.

A térdízület egy igen nagy teherbírású ízület, mely a fokozott igénybevételre, az idő előrehaladtával porcpusztulással reagál. A porc pusztulásának kezelésére alkalmas eljárás mozaik plasztika; az alábbiakban a porcdefektusok pótlására alkalmazott mozaik plasztika módszeréről olvashat.

Mikor van szükség porcpótló beavatkozásra?

Az ízületi porc kopása egy lassú, egyáltalán nem látványos folyamat, melyre hajlamosíthatnak például balesetek, bizonyos testmozgás-formák, deformitások, gyógyszerek, gyulladásos betegségek, stb., de az esetek többségében a pontos kiváltó okot nem sikerül azonosítani. A folyamat előrehaladtával az ízületi mozgások beszűkülnek, fájdalmassá válnak.

Hogyan történik a mozaik plasztika?

A mozaikplasztika kicsi illetve közepes mértékű porchiányok kezelésére alkalmas, a műtét során azokról az ízületi felszínekről távolítanak el csontos-porcos hengereket, melyek a teherviselésben nem vesznek részt, ezeket beültetik a károsodott porcszövet helyére. Fél-egy év szükséges ahhoz, hogy ezek a hengerek beépüljenek a csontba. A módszer előnye, hogy üvegporccal pótlunk üvegporcot, illetve saját szövetet ültetünk át, de értelemszerűen a transzplantálható porchengerek száma véges, hiszen a nem teherviselő felszínek felülete korlátozott. A donorhely fájdalma viszonylag gyakran jelentkező probléma.

A mozaik plasztika nem csak a térdízületi porcdefektusok pótlására alkalmas módszer – bár a mozaik plasztikát leggyakrabban a térdízületben végzik –, de a bokaízületben és a felső ugróízületben is elvégezhető a beavatkozás.

Hogyan készüljön a műtétre?

A műtét előtt orvosa alaposan kikérdezi az ismert betegségeiről, a szedett gyógyszereiről. Amennyiben véralvadásgátló kezelésben részesül, orvosa rendelkezik arról, hogy hogyan módosítsa a gyógyszerszedést.

A műtétet követően gyógytornász segítségével indul el a rehabilitáció, mankót szükséges használni a térdízület terhelésének elkerülése miatt mintegy hat hétig, majd több hónap a térdízület teljes fizikai funkciójának visszatérése.


close