Izomsorvadás kezelése

Sokféle betegség támadhatja meg az ember izomrendszerét, kétségkívül a legrosszabb ezek közül az izomsorvadás. A kór bizonyos esetekben sikeresen kezelhető, feltéve, ha időben észleljük a kialakulását.

Izomsorvadás alatt a test izmainak fokozatos gyengülését, majd az azt felépítő sejtek pusztulását értjük.
Az izomsorvadás kialakulásának több oka is lehet, ezek mind nagyon fontosak a sikeres kezelés és felépülés szempontjából. Vagy maga az izom, vagy az idegek – a perifériás ideg mellett a gerincvelői vagy agyi idegsejtek – megbetegedése is okozhatja.

Izomsorvadással járó idegrendszeri betegségek

Spinális izomathropia (SMA)

Izomsorvadással járó idegrendszeri betegségek között a leggyakoribb a spinális izomathropia (SMA), amely nem más, mint a gerincvelői mozgatóidegsejt örökletes betegsége. Egyik típusa már csecsemőkorban jelentkezhet, ilyenkor a beteg ízületei lazák, végtagjait, fejét rongybabaként lógatja, gyakran a légzőizmokat is érinti, ami a csecsemők számára végzetes.
A másik típusa kisgyermekkorban jelentkezik, és hasonló tünetekkel jár. A betegek lélegeztetésre szorulnak és jelenleg nincs olyan kezelési módszer, ami elősegítené a gyógyulásukat, de a tüneti kezelésekkel – fizikoterápia, gyógytorna – némileg karban lehet tartani az izmokat és lassítani a kórlefolyást. A 20-30 éves korban előforduló SMA valamennyivel enyhébb, jellemzően a törzstől távoli izomcsoportok gyengülésében mutatkozik meg.

Duchenne-szindróma

Amennyiben izombetegség áll fenn, az izomsorvadásnak örökletes oka is lehet – ezt Duchenne-szindrómának nevezzük, ekkor a szervezetben nem található meg a disztrofin nevű fehérje és ez okozza az izomsorvadást. A folyamat nem visszafordítható, csak kezelni lehet a tüneteket. Enyhébb formája a Becker-kór, ahol nem olyan súlyos a fehérje funkcióvesztése, és jellemzően a kisfiúk betegsége.

Amyotrófiás laterálszklerózis (ALS)

Az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) az SMA-val ellentétben merev izomgyengeséget okoz, ami mellett speciális reflexeltérések is jelentkeznek. 5-10 százalékban genetikai háttérre vezethető vissza, ezen felül az életmód, bizonyos külső környezeti hatások vagy fertőzések egyaránt közrejátszhatnak a kór kialakulásában. A betegség gyors lefolyású, gyógyszeres kezeléssel is csak hónapokkal lehet meghosszabbítani a betegek életét.

Facioscapulohumeralis izomdystrophia (FHSD)

A facioscapulohumeralis izomdystrophia (FHSD) jellemző tünete az „angyalszárny”, a pácienseknek az arcizmok, a vállövi izmok, a medenceizmok megbetegedése miatt kiálló lapockájukra utalva. Ha 20 éves kor körül azt tapasztalja valaki, hogy nem tud fütyülni, vagy szappanbuborékot fújni, mindenképpen forduljon szakemberhez.

A myotoniával járó izombetegségek esetében izomgörcsösség mellett indul be az izomsorvadás folyamata, olykor csak idős korban jelentkezik.

Fontos az időben történő felismerés

Mindegyik izomsorvadás esetében nagyon sok múlik az időben történő felismerésen, a kezelés megkezdésén, az ápoláson, fizikoterápián, gyógytornán, és a család támogatásán. Mindazonáltal, az izomsorvadás kialakulásában szerepet játszhat az egészségtelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés mozgás és a sok ülés.

Előfordulhat az is, hogy az izomsorvadás egy baleset vagy műtét következtében, váratlanul előálló ágyhoz kötött életmód miatt alakul ki. Ilyen esetekben a gyógytorna szinte biztosan megoldást nyújt a folyamat visszafordítására.

Noha egyes esetekben valódi kezelésre nincs mód, de többnyire az életmód drasztikus megváltoztatása, az étrend átalakítása és a rendszeres mozgás segíthet.


close