Ínszalag húzódás

Ínszalag húzódás, pontosabban rándulás akkor fordul elő, ha egy kötőszalag megnyúlik, vagy részlegesen elszakad.

A szalagsérülések közül leggyakoribb a térd és a boka szalagrendszerének sérülése fiatalkorban. Ennek oka, hogy a térd az egyik legbonyolultabban működő és legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk.

A legnagyobb veszélynek azok a sportolók vannak kitéve, akik olyan sportot űznek, ahol gyakori a hirtelen irányváltoztatással járó mozgás, a csavaró mozdulatok, törzsfordítások. Ilyen sportágak például a kosárlabda, tenisz vagy fallabda, síelés, futball. A nagy erővel történő ütközés is rizikót jelent a küzdősportokban résztvevőknél.

Térdízület elülső keresztszalag sérülése

A térdízületnél az elülső keresztszalag sérülés jár a legsúlyosabb következményekkel. Szakadása esetén a térd fájdalmassá válik, megduzzad, bizonytalan lesz a lépés. Legtöbbször a sérült a gyengeség miatt egyáltalán nem tudja terhelni a lábát. A szalag sérülését gyakran kíséri porcleválás, vagy más szalag egyidejű szakadása.

A szakadás tényét ultrahanggal, vagy MR vizsgálattal lehet megállapítani. A rándulások gyógyhajlama jó, pihentetés mellett 1-2 hét alatt teljes gyógyulás lehetséges.

A fájdalmat, duzzanatot jegeléssel, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel lehet csökkenteni. A nyugalomba helyezéshez általában a fáslizás elegendő, de bizonyos esetekben rögzítő sín, vagy gipsz felhelyezése válhat szükségessé.

A teljes szalagszakadás műtétet is igényelhet. A rehabilitációban az izmok erősítése révén a gyógytornának van kiemelkedő szerepe.


close