Fibrines ínhüvelygyulladás

A helytelen egérhasználat és az egész napos ülés monoton, egyirányú mozgással párosítva nemcsak hát-és gerincfájdalmakat, de fibrines ínhüvelygyulladást is okozhat. Nézzük, mit tehetünk ellene.

Ha megerőltetjük a kezünket, lábunkat, könnyen ínhüvelygyulladás lehet a következménye. Lássuk, mik lehetnek a kiváltó okok, és miként kezelhetjük a már kialakult fibrines ínhüvelygyulladást.

A fibrines ínhüvelygyulladás kiváltó okai és tünetei

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein, a csuklóban, kézfejben, bokában, lábfejben, az inakat magukban foglaló, nyákos, alagútszerű képződmények, amelyek feladata, hogy az inak mozgását súrlódásmentessé tegyék. Ha megerőltetés – mint például a sok gépelés – következtében alakul ki az ínhüvely gyulladása, akkor fibrines ínhüvelygyulladásról, ha elsődleges fertőzés – mint például a bőrbe fúródó szálka – okozza, akkor gennyes ínhüvelygyulladásról beszélhetünk.

Ha egyoldalú megerőltetés éri az ínhüvelyeket, könnyen megduzzadhatnak, és a csúszást elősegítő anyag összetétele is megváltozhat, amit a szervezet fájdalommal jelez. Fibrines ínhüvelygyulladás jellemzően a kézfejben alakul ki a monoton fizikai terhelés következtében: a munkájuk során sokat gépelők, a pénztárosok és a zongoristák ismert és visszatérő betegsége, de a sportolókat és a monoton, egyoldalú mozgással járó hobbit űzőket sem kíméli.
Ha sokat kell használnunk az egeret, valamint a billentyűzetet, és mindezt természetellenes testtartásban tesszük, az ínhüvelygyulladás szinte garantált.

Ha nem figyelünk a testtartásunkra a kezünk és csuklónk égető fájdalommal jelezhet, miközben kezünk esetlenné, nyomásra érzékennyé, meleg érzetűvé válik. Ezeken a tüneteken kívül sokan tapasztalhatják azt is, hogy az ujjak behajlítását apró kattogó hang kíséri, ami szintén annak jele, hogy ínhüvelyünk kezelésre szorul.

A fibrines ínhüvelygyulladás kezelése

Ha a fibrines ínhüvelygyulladás enyhébb formájával állunk szemben, akár már a hidegvizes borogatás is segíthet, valamint gyógynövényes krémeket is bevethetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ügyeljünk arra, hogy ha makacs, több napja fennálló gyulladásunk van, feltétlen forduljunk szakemberhez. Ha orvosi kezelésre szorulunk, jellemzően 1-2 hétre sínbe helyezhetik az érintett végtagot, amit pihentetnünk szükséges. Orvosunkkal egyeztetve gyulladáscsökkentő szereket is szedhetünk, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében.

Otthoni természetes gyógymódként gyógynövények főzetéből is készíthetünk borogatást: a lándzsás útifű, a fekete nadálytő, a martilapu, a körömvirág, a nyírfa és a fűzfakéreg és az árnika remek megoldást jelenthet a fájdalmakra. Éjszakára agyagos, iszapos, vagy akár túrós pakolást is tehetünk a sajgó részre, de a káposztalevél borogatás is hatékony lehet. Mivel a fibrines ínhüvelygyulladás során a szövetekbe meleget szükséges juttatni, remek gyógymód még a vörös fény terápia is.

További, ajánlott cikkünk: Ínhüvelygyulladás otthoni kezelése

Hogyan előzzük meg a fibrines ínhüvelygyulladást?

Jó tudni, hogy mi is tehetünk a fibrines ínhüvelygyulladás megelőzésért. Az étkezésünk megreformálásával könnyebben elejét vehetjük a gyulladásoknak: amikor csak tehetjük, együnk sok friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt.

Fontos, hogy munka közbeni megfelelő legyen a testtartásunk: állítsuk be úgy a billentyűzetet, hogy kezünknek ne kelljen erőlködnie, az alkarunk kapjon megfelelő alátámasztást, a csuklónk pedig természetes szögben legyen: a kézfejeknek 45 fokos szöget zárjanak be az alkarral. A helyes testtartás mellett fontos az az ízületek merevségét meggátló mozgás, de a sport előtti bemelegítést se hanyagoljuk el az ízületek és ínhüvelyek megóvása érdekében.


close