A rheumatoid arthritis bázisterápiája

A rheumatoid arthritis egy olyan gyulladásos ízületi megbetegedés, mely leggyakrabban a kéz kisízületeit érinti szimmetrikusan.

A krónikus gyulladás az ízületekben súlyos elváltozásokat és deformitásokat eredményezhet.

Az alábbiakban az úgynevezett sokízületi gyulladás alapvető kezelési lehetőségeiről olvashat.

A betegség kezelése nagyon fontos, ugyanis a megfelelően megválasztott terápiával az ízületi deformitások kialakulása meggátolható vagy késleltethető, melynek hatására javul a betegek életminősége és önellátási képessége is.

A gyógyszeres kezelés két nagyobb csoportra bontható. Az egyik a tünetek megszüntetésére, fájdalomcsillapításra irányul. A kezelés nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, illetve szteroidokkal történik. A másik nagy csoportba azok a gyógyszerek tartoznak, melyek a betegség lefolyását tudják módosítani. Ezek az úgynevezett bázisterápiás, azaz DMARD (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs) szerek. A kezelést mindig az adott betegre specifikusan állapítjuk meg. Az elsőként alkalmazandó bázisterápiás szer függ attól, hogy a betegség milyen stádiumban van, mennyire gyors az előrehaladása, illetve, hogy milyen társbetegségek vannak jelen. A biztos diagnózis felállítását követően a lehető leghamarabb el kell kezdeni a megfelelő kezelést, hogy a betegség előrehaladását meg tudjuk akadályozni.

A leggyakrabban alkalmazott bázisterápiás szerek közé tartozik többek között a szulfaszalazin (Salazopyrin), a metotrexat (Trexan), az antimaláris szer (Delagil) és a leflumonid (Arava). Egy-egy gyógyszer szedésének megkezdése előtt kötelező bizonyos vizsgálatok elvégzése, illetve a szedés alatt is rendszeres labor és reumatológiai kontroll szükséges. A mellékhatások kiküszöbölésére néhány esetben kiegészítő gyógyszereket is kell szedni. Ilyen például a Trexan mellett kötelezően szedendő folsav is, mely a vérsejtképzést segíti elő.

Amennyiben valamelyik gyógyszer szedése nem eredményez javulást, vagy mellékhatások jelentkeznek, úgy lehetőség van egy másik bázisterápiás szerre való váltásra, de lehetséges több szer kombinált alkalmazása is. Ha így sem érjük el a kívánt hatást, akkor a jelenlegi legfejlettebb, úgynevezett biológiai terápia segíthet.


close