Ízületi gyulladás időskorban

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!
87 éves nőbetegről van szó, 3 hónapja fennálló „ízületi gyulladás” a bal csípőből kiindulva, ugyanazon oldali láb fájással. Voltaren tbl, majd injekció nem használt, kenőcsök sem, sőt a nonsteroid gyógyszerek egy részét is kipróbáltuk. Legutóbb contramalt ajánlott a családorvos. A legutóbbi diagnózis szerint (ORFI 5 évvel ezelőtt! súlyos arthrosis gerincben, mindkét térdben. Akkor térdben volt elsősorban a gyulladás és Medrolt kapott inj. formájában, lokálisan bent fekvéssel, ami használt). Gyógytornász rendszeresen járt, és jár így a mozgás az otthon vonatkozásában lehetséges volt mostanáig, míg egy hosszabb kényszerű ülés következtében kialakult a baloldali fájdalom a bal csípő tájékon, ami a lábra állást és menést lehetetlenné teszi. Dereka nem fáj, csak a bal fartájék, ha hozzányúlunk. Ülő és fekvő helyzetben a fájdalom nem jelentkezik, csak amint terhelés éri a gerincet, azaz rááll a lábára. Vagyis a bal lábba sugárzik és lokalizálódik a fájdalom járáskor, álláskor. A Contramált is abbahagytuk, mert az azonnali elalváson kívül a fájdalmat nem csillapította, illetve nem is volt mérhető, mivel aludt.
Labor eredményei ízületi gyulladásra utalnak, egyéb labor eredményei jók, kivéve a Vas eredményét ami kissé alacsony. CRT magasabb, fehérvérsejtszám szintén, süllyedés szintén magasabb (40). CT, MR-nem történt jelenleg, gondolom az egészségügy anyagi vonatkozásai és a kora miatt, de szándékomban van, ha kell saját költségen is elvégeztetni, ha az egészségügy alanyi jogon ezt nem teszi lehetővé. A fájdalom csillapításra a reumatológusnak nincs ötlete, a családorvos próbálkozott az említett gyógyszerekkel, ami a vérnyomást emelte, így 7 alkalom után abbahagytuk.
Kérdésem milyen lehetőségek jöhetnek számításba a kezelést illetően a fájdalom csillapítására a gyulladás csökkentésére? Kórház elhelyezést nem szeretnénk és nem is szorgalmaztak az ellátás lehetetlensége miatt, de én szívesen ellátom, eddig is ezt tettem. Az édesanyámról van szó (így és egy idegen esetében is) fontos lenne ennek a fájdalomnak a megoldhatósága, enyhítése legalább, annak ellenére, hogy a műtét már ebben a korban nem jöhet számításba állítólag-amit meg is értek, egyéb korbéli problémák miatt!
Megoldási javaslatokat szeretnék kérni, de nem azt, hogy már idős, mert azt tudjuk! Lokális injekciót sem vállalt a reumatológus, az esetleges szövődmények miatt, vagy kitudja, erről nem nyilatkozott. Bár vizsgálatról szó sem volt, kabátban és tolószékben, ránézéssel ez szerintem nem sokat ér, csak, hogy idős már. Ez szerintem nem indok a lehetőségek kipróbálására a mellékhatások figyelembevételével természetesen. Ezért a contramalt és voltarent abbahagytuk. Most algopirint szed 3x 1tbl.+ Mydetont szintén 3x1 tbl., magunktól. Ezeknek is lehet mellékhatása tudjuk. de ez legalább úgy hat, mint a korábbi „lórúgások”, azaz nem nagyon. Meddig szedheti ezt is gyomor problémák és mellékhatások nélkül, és mennyit? Érdemes e, ha nem sokat használ? Mi legyen a teendő? A labort és a röntgent is én intéztem el, hogy legalább legyen „mit kizárni”, de semmi érdembeli választ, javaslatot a reumatológustól nem kaptunk a továbbiakra. A leletre nem is volt kíváncsi! Az MR-t vagy CT-t intézzem szintén?! Ha nincs daganat vagy ilyesmi, ami szerencsére a korábbi MR-en sem volt (5 évvel ezelőtt az ORFI-ban!) mi lehet a további lépés, esetleg megoldás?
Jajgatni meg mi is tudunk sajnos a meszesedés miatt, okkal, de ez nem visz előre, különösen egy szakorvos esetében nem tartjuk megoldásnak!
Köszönöm a feltehetően konstruktívabb válaszát a lehetőségek vonatkozásában! Nekem az édesanyámról van szó, így azt hiszem jogos az aggódásom és lépni akarásom a probléma ügyében! Én klinikai szakpszichológus vagyok, és így nem vagyok kompetens, és nem értek ízületi kérdésekben a problémához, ha van is némi fogalmam róla! Kérem segítségét!
2011. 12. 26. | 16:13

Kedves Kérdező!
Természetesen nem tartom elfogadhatónak, ha egy betegről érdemi fizikális vizsgálat nélkül születik vélemény és terápiás javaslat. Az Édesanyja problémájának többi részét illetően viszont én sem fogom tudni átvágni a gordiuszi csomót. Közhely, de sajnos igaz: a magas életkor számos diagnosztikai és terápiás beavatkozás létjogosultságát megkérdőjelezheti, egyrészt a várható mellékhatások, másrészt a konzekvenciák hiánya (pl. műtéti beavatkozás ellenjavallata) miatt. Arról sajnos nem írt, hogy mi volt a röntgen eredménye: ha degeneratív eltérés (arthrosis) a csípőízületen vagy a gerincen egyértelmű, akkor további képalkotó eljárás végzése nem indokolt. Gondolom a törés lehetőségét egyértelműen ki lehetett zárni a vizsgálattal. A fájdalomcsillapítás pedig lépcsőzetesen történhet: 1. ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentők 2. „enyhe” ópiát-analógok 3. „kábító” fájdalomcsillapító (fentanyl tartalmú tapasz) most már a tumoros betegek mellett reumatológiai probléma esetleg is indokolt lehet, ha a fájdalom nagyon erős. Sajnos a két utóbbi gyógyszercsoportnál, főleg idős betegeknél, a mellékhatások is gyakran problémát jelentenek. Természetesen léteznek kiegészítő eljárások is, mint a fizioterápia, izomlazítók, csontritkulás elleni szerek, amennyiben ezek indokoltak. A laboreltérések hátterében nem csak ízületi gyulladás állhat, ilyen esetben más rejtett gócot, illetve daganatos betegséget is ki kell zárni. Ez nem azt jelenti (megint csak a korára hivatkozva), hogy az összes endoszkópos vizsgálatot végig kell csinálni, de egy rutin mellkas rtg, hasi UH szükséges lehet. Emellett érdemes megkontrollálni a laboreredményeket 3-4 hét után, hogy lássuk a tendenciát. Én azt javaslom végső soron, hogy a háziorvos segítségét is kérve ismét történjen egy reumatológiai vizsgálat!

Orvosszakértő 2011. 12. 28. | 22:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close