Kificamodott a bal térdem

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Bal térdem 3 hónappal ezelőtt kificamodott, és azóta is kissé duzzadt már a bokám is és fáj. Kaptam 10-10 kétfajta fizikoterápiás kezelést, már bot nélkül is bicegve tudok járni. Aggódom amiatt, hogy nem kell-e műteni. 13 évvel ezelőtt laparoschopiás műtétem már volt, akkor egy úgynevezett „babakori szalag” csípődött be szintén egy ficam után és a porc szélei voltak csipkézettek, amit „levágtak”. Sajnos nagyon lazák a szalagjaim, nagyon hajlékony vagyok.
A tegnapi nap kaptam meg az MR vizsgálat eredményét: a medialis ízületi rés kissé szűkebb és amedialis meniscus teljesen ellapult, degenerált és valószínű degeneratív szakadás is A laterális meniscusban degeneracio nem látható. Mediálisan hyalinporc is elvékonyodott, de inkább chondromalatiás jelzavar nem mutatkozott. A LCA állományában degeneráció, részleges szakadás utáni állapot látszik. A hátsó keresztszalag ép. A patellofemoralis ízületben a hyalinporcban látható mérsékeltebb inhomogenitás, de porc laesio, a csontállományban körülírt kóros terület nem volt kimutatható. A suprapatellarisan bursában és a fibula fejecs feletti bursában látszik kevés folyadék. Orvosi vélemény: Degeneracio et laesio menisci med. L-S. Degeneratio LCA l.s. Chondrophatia genus,chronicus bursitis.
Három kisgyermek anyukájaként fontos lenne, hogy műtétre ne kerüljön sor. Kérném írják meg számomra, mivel javíthatnék az állapotomon és hogy kell-e műtét?
2012. 06. 23. | 08:52

Kedves Kérdező!
Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása és az MR eredmény alapján nem nagyon látok más, eredményre vezető megoldást, mint az ízületi tükrözés. A szakadásokat, porckopásokat más módszerrel nem lehet tartósan, jó hatásfokkal gyógyítani. Azt javaslom, konzultáljon ortopéd, vagy baleseti sebésszel a pontos diagnózisért.

Orvosszakértő 2012. 06. 25. | 20:27
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close