Térdfájdalom és kerékpár

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor!

32 éves vagyok, tavaly tavasszal elestem motorkerékpárral, bal kulcscsontom eltört, a térdeim látszólag és érzésre sem sérültek. Ahogy a kulcscsont összeforrt, „felhozóként” elkezdtem kerékpározni, de kerékpározás közben néha egy rettentő kellemetlen és fájdalmas „pattanást” éreztem a jobb térdemben(először azt hittem, hogy megdobták kővel a térdemet), a térdkalács külső-felső részén (a baleset előtt nem volt ilyen). Emiatt nem tudtam tekerni sem, illetve a pattanás után tompán fájni kezdett a térdem, ami egy hétig is eltartott. Eleinte ez csak kerékpározáskor jelentkezett, amit emiatt abba is hagytam sajnos, más mozgás során tünetmentes volt a térdem, sok gyaloglás után fordult elő még néha, hogy fájdogált. Mivel nagyon szeretek kerékpározni, de a pattogás miatt nem tudtam, felkerestem szakorvost is. A készített MRI felvétel alapján felfedezett egy icipici kis kinövésszerűséget a combcsonton lévőtérdporc külső élén. A felvétel alapján pontosan odabökött a térdemen, ahonnan indul a fájdalom és ahol érzem a pattanást is. Szerinte a térdkalács a kis porcdudor miatt nem tud teljesen simán gördülni a porcfelületen, ezért a tud pattanni. Nem javasolta a műtétet, csak ha zavar az életvitelemben, szerinte sportolhatok, kerékpározhatok is vele, bajt nem okoz. Ha zavar, akkor műtét során „lereszelné” a kinövést, illetve „körbenézne” a térdemben.

Mivel a műtéttől rettegek, viszont nem akarok lemondani a kerékpározásról, illetve szeretnék kilábalni ebből a térdproblémából lehetőleg alternatív módszerekkel, ezért kb. 2 hónapja nagyon fokozatosan elkezdtem bringázni, km-ről km-re növelve a távot. Eleinte még pár száz méter is elég volt, hogy begyulladjon tőle a térdem és napokig fájjon. Mára már ott tartok, hogy 10-12 km-es távot simán meg tudok tenni, igaz másnap fáj a térdem, de harmadnapra elmúlik. A tekerés jól esik a térdemnek, ropogás nélkül gördül, leszámítva, hogy néha pattan. Az erős fájdalmas pattanást felváltotta egy ugyanolyan jellegű, de kisebb és nem olyan fájdalmas pattanás, ami csak 3-4 km-enként egyszer történik meg és csak akkor, ha nagyon kicsi pedálerővel tekerek. Ha terhelem a térdemet (pl. dombon felfelé), akkor sosem pattan. Ezt viselhető mértékűnek találom és jól esik a tekerés a térdemnek, egyedül a másnapi térdfájdalom aggaszt, nem tudom, hogy valóban jót teszek-e a térdemnek és érdemes kitartóan fokozatosan terhelni tovább, vagy előfordulhat, hogy a terhelés hatására nagyobb problémát okozok.
Kicsit gyermekded kérdés, de előfordulhat-e, hogy rendszeres bringázással helyreáll a porcfelület és elmúlik a pattogás és a fájdalom is? Az MRI alapján más baját nem találták a térdemnek, csak ezt az icipici kinövést.
Próbálkozzak türelmesen a kerékpározással tovább?

2011. 07. 27. | 11:54

Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül, illetve az MRI felvételek ismerete nélkül nehéz állást foglalni. Leírása alapján úgy gondolom rövid időn belül célszerű lenne a műtétet elvégezni. Lehet, hogy csak átmeneti fájdalmakat okoz, melyek spontán szűnnek, de közben lépésről lépésre károsítja a porcot, és ez előbb-utóbb jelentős porckárosodáshoz vezethet. Azt javaslom, hogy ha kezelőorvosa ismer egy jó ultrahangost, aki jártas a térd vizsgálatában félévente, illetve a panaszok fokozódása esetén vizsgálatot kérne, és ha a porc állományának pusztulását észleli, akkor azonnal elvégzi a műtétet.

Orvosszakértő 2011. 08. 08. | 15:10
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close