Összetett probléma

Orvos válaszol rovat
Kedves válaszadó!

Panaszaim 2013. Augusztus 18. kezdődtek. A munkahelyemen voltam amikor hirtelen szúró érzést éreztem a mellkasomban amelyet kiegészített egy halálfélelem érzés. Attól rettegtem, hogy tüdőrákos leszek. A következő 2-3 napban nem tudtam orvoshoz menni az ünnep illetve munka miatt. A mellkasi szúró érzés lassan megszűnt, de jött a helyére egy imbolygó szédülés, vagy inkább bizonytalanság érzés, és fülcsengés. Úgy figyeltem meg, hogy a szédülés a fejem mozgatásakor jött elő többnyire. Mielőtt reggel elmentem volna a háziorvoshoz kaptam egy telefont amelyben arról értesítettek, hogy a nagybátyámnál végstádiumú áttétes tüdőrákot diagnosztizáltak. Ezek után a háziorvos megvizsgált, és bár meghallgatta a tüdőmet, problémát nem talált (de addigra ez engem már nem nyugtatott meg) ezzel kapcsolatban, szédülés érzés miatt viszont elküldött nyaki gerinc röntgenre, illetve ortopédiai vizsgálatra. Ekkor már meglehetősen zaklatott lelkiállapotban voltam, és elkezdtem az interneten kutatgatni, hogy mi lehet a problémám. (Tudom nem kellett volna.) Ennek köszönhetően füll orr gégészeti vizsgálatra illetve urológiára is elmentem. A leletek a következőek voltak:

Ortopédián 2013. szeptember:lúdtalpat, isiászt, és lumbágót állapítottak meg. A doktor úr javasolta, hogy kezdjek el tornázni és úszni, mert gerincferdülésem van, és a tartásom nagyon rossz. (Álló fizikai munkát és ülő szellemi munkát is végzek ami jelentős stresszel is jár átlagosan kb. havi 220 munkaórában.)
Nyaki gerinc röntgen 2013 szeptember:
Átlagos koponya méretek. A boltozat csontjain kóros nem látható. Ép sella. Légtartó sinus spheonoidalis.
A fiz. nyaki lordosis a gerinc alsó szakaszán kiegyenesedett. Enyhe S-alakú scoliosis, mérs.fokú spondylosys, kisizületi -és unchartrosis. A III. csig. a IV., az V. ., az V.a VI. felett kissé dorsal felé helyezett. Az atlason részleges foramen arcuale / variáció/ látható. A III-V. porcrésmérs. szűkebb, a VI. dorsalisan kp. fokban beszűkült. A C. VII. csig. proc. transversusai szélese, a jobb oldali 3 mm-rel túlér a D.I. csig. proc. transversusán. Ép csontszerkezet.
Diagnózisok: Nyaki porckorong rendellenesség k.m.n.

Fül orr gégészeten arckoponya CT-re küldtek melynek az eredménye:

Axialis síkban, majd coronalis ekonstrukciókkal, natívan készült.
Balra devialt septum nasi. Mindkét oldalon FESS műtét utáni állapot.? A sinus maxillarisban jobb oldali túlsúllyal egyenetlen nyálkahártya megvastagodás látható. A rostasejtek szintjében a sinus sphenoidalisban illetve a sinus frontalisban is egyenetlen polypoid jellegű nyálkahártya megvastagodás látható. Acut gyulladásos jelek nem igazolódtak.
Vélemény: Deviatio septi nasi. Pansinusitis chronica polyposa képe. FESS műtét utáni állapot.
Nagyságrendileg ekkor kezdődtek (2013. szeptember 10-15., ekkor már otthon csináltam egy gerinctorna gyakorlatsorozatot.) a tesetem teljes területére kiterjedő izomrángások. Az esetek 99%-ban ez 1-2 rándulást jelentett, néha előfordult, h 10 másodpercig rángatózott egyfolytában. Kezeimen, lábamon, szemem alatt, arcomon, hátamon, faromban, nyakamon, gyakorlatilag a testem egész területén jelentkeztek ezek. Néha a bal kezemen az újjaim kezdetek 2-3 kis mozdulatot tenni maguktól mintha lenyomnék egy billentyűt. Ha megnyújtoztattam a testem rendszerint az egy  néhány másodpercig tartó löketet adott a rángásoknak. További vizsgálatok következtek:
Rheumatólógushoz kaptam beutalót illetve mivel édesapám Sclerosis Multiplexes ezért neurológiai vizsgálaton is részt vettem ahol MR-re küldtek. (Ekkora a szédülés, bizonytalanság szinte teljesen megszűnt.)
MR eredmény 2013 október:
Koponya vizsg:
A IV. kamra középállású. A spuratentorialis kamrarendszer átlagos tágasságú, középállású. Az extracerebralis liquortér átlagos tágasságú. A corpus collosum kiterjedése átlagos, területén körülírt kóros jeleltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható. A periventricularis localisatioban ovoid morfológiájú magas T2 jellegű jeladást mutató eltérések nem láthatóak. Supratentorialisan subcorticalisan a fehérállomány területén egy-egy 2mmkörüli magas T2 jellegű jeladást mutató eltérés látható. Kóros kontrasztanyag halmozás az agyállomány területén nem látható. A craniospinalis átmenet területére detructiora utaló jelek nem láthatóak. A sella fenék mélysége átlagos, a hypophysis állomány kiterjedése átlagos. Az agyi nagy artériák , a nagy agyi vénás sinusok normális áramlási jelvesztése, kontrasztfestődése megtartott. A nervus opticusok kiterjedése átlagos, jeladásuk szabályos. A paranasalis sinusok területén kifejezett vs. gyulladásos eredetű nyálkahártya eltérés látható. Az epipharynx területén vs. adenoid hyperplasia látható. Gégészeti konzílium javasolt.
Nyaki gerinc vizsg:
A nyaki lordosis enyhén kiegyenesedett. A nyaki csigolyatestek magassága megtartott, területükön phatologiás lágyrész eltérés nem látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratiora jellemző. A C.V.-VI. discus kissé lelapult, területén széles alapú előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret enyhén szűkíti, myelon compressio nem látható. A C. VI. /VII. discus területén széles alapú lapos előboltosulás látható. A nyaki myelon átlagos kiterjedésű, területén egyértelmű kóros jeleltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható.
Vélemény:
Supratentorialis subcorticalis fehérállományi eltérések mely MR morfológiailag demyelinisatios folyamatra nem jellemzőek, elsősorban vascularis eredet valószínű, időbeli követés javasolt. Pansinusitis chronica.
Enyhén kiegyenesedett nyaki lordosis. Discopathia cervicalis. Protrusio disci C V./VI., C. VI. /VII..
Erre nekem azt mondták, hogy kvázi negatív lelet. Csak a nyaki problémával ill. fül orr gégészeti problémával kell foglalkozni. Neurológus a fizikai vizsgálat során lényegi eltérést nem talált, nekem azt mondta, ő organikus eredetre utaló jelet nem lát. MR-t is a megnyugtatásomért kérte.
Rheumatológián súlyfűrdőre 2013novemberküldtek. Amit sajnos munkám miatt csak félig meddig sikerült teljesítenem. 6 alkalmon vettem részt a 15-ből.
Tüdő szűrő: 2013. október negítív

ENG/EMG vizsgálat 2014 január eleje: eredményem negatív. Vélemény: Normális határokon belüli ENG és EMG értékek. Neuro- muscolaris transmissio zavarára utaló eltérés nem látható. Viszgálatot végző doktor javasolta, hogy nézzen meg idegsebész.
Tüdő röntgen, és tüdőgyógyászi vizsgálat: 2014. február eleje negatív
Fül orr gégészeti vizsgálatok: többször történtek, orrpolipomat diagnosztizálták, més komoly eltérés nem volt

Urológia 2013 november közepe- vége
Mindezek közepette belefutottam egy tévesen heredaganatnak diagnosztizált dologba amelyről hamar kiderült, hogy tévedés. Ezt megerősítette egy új hereultrahang, és egy tumormarkeres vérvizsgálat is,melyek negatív eredményt hoztak. Tumormarker eredmény: Here tu. marcerek norm. stadiumban: BHCG 0.1 alatt, AFP:1.1., NSE: 14.52

Ami aggaszt, hogy több mint 4 hónap elteltével még mindig vannak a test teljes területére kiterjedő izomrángásaim ami a bal karomban és lábamban a leggyakoribb. Izomfogyást sehol sem érzékeltem. Bal karomat fáradékonyabbnak gyengébbnek érzem, könnyebben elfárad. Ez főleg akkor jelentkezik ha csuklóval kifelé tartok valamit, de ha telefonálás közben a bal kezemben van a telefon akkor hamar kezet kell váltanom. Volt egy kb 2-3 hétig tartó időszak amikor az izomrángások és a fülcsengés is csökkent, de meg nem szűnt egyik sem teljesen. Bal lábamban sokszor érzek enyhe bizsergő érzést, végtagjaim és a tarkóm könnyen zsibbadnak, ha sámlira ülök néha a teljes fenekem és medencém is. Fül orr gégészeten MR eredményem után újabb orrpolip műtétet javasolnak, amit várhatóan Februárban 19. lesz. Pszichésen nagyon megterhel, hogy nem tudom mi okozza az izomrángásokat. Általában csak pár rándulásról van szó, komoly problémát eddig nem okozott, talán a bal karomat picit gyengébbnek, kötöttebbnek érzem. Már rengeteg betegségre gondoltam mint lehetséges baj forrásra: SM, ALS, rák, generalizált szorongás, pajzsmirigy alulműködés, második tip. Cukorbetegség,stb.
Enyhe bizonytalanság/szédülés jellegű érzés újra jelentkezett átmenetileg néhány napig.
Egyéb tünetek: gombócérzés a torokban, random ok nélküli fájdalom jelentkezik néha a végtagjaimban, illetve alkalmi szúró érzés a  bordáim környékén, ritkán a mellkasomban. Derékfájás, főleg bal lábba sugárzó fájdalommal. Dekoncentráltság jelentkezik alkalmanként amikor a lehetséges okokon őrlődöm. 
Egyéb hasznos információk lehetnek:
Bölcsességfogaim még megvannak. Dávid gerinc klinkikán javasolták, h kérjem derekam és gerincem egyéb területeinek MR, v röntgen vizsgálatát, derékfájásom miatt. Régóta vannak visszatérő kisebb gombás fertőzéseim.
Ezen időszak alatt volt néhány egyéb múló tünetem is:
arcpír, véreres szemek, ködök környéki hasi fájdalmak, múló barna folt a szám szélén,  esténkénti száraz köhögés (3 hét után megszűnt).
Szedett gyógyszerek: időszakosan felírtak betagent a fülcsengésre, de nem hatott, már nem szedem. Milgama N-t szedtem pár hétig, de ennek a hatását sem érzékeltem. Magnéziumot, Kálciumot, D vitamint, B vitaminokat, és C vitamint folyamatosan szedek.
Eddigi életmód változtatás: alkalmi (napi1-2 szál éves átlagban) dohányzásról való leszokás, nagy mennyiségű kávéfogyasztásról való leszokás.

Utóbbi pár napban sikerült jelentős időt fordítani testmozgásra. Futok, tornázok, guggolásokat, kézerősítő gyakorlatokat végzek. Így mostani állapotban nem érzem, hogy karom, vagy lábam vagy úgy általánosságban különösebben gyenge lennék. Jelenlegi panaszaim így néznek ki:

enyhe fülcsengés ami fizika erőltetésre fokozódik
talán picit gyengébb a bal kezem és a bal lábam, de ebben nem vagyok biztos
izomrángások a test különböző izmaiban ha az állapotom miatt aggódok általában napokra fokozódik
tartós derékfájásom van ami állás, és ülés közben is érezhető, és rendszeresen kisugárzik a bal lábamba, néha ez a bal farpofából jön és a medencém illetve a talpam felé kisugárzik (ekkor a legerősebb a fájdalom)
lehajolás fájdalmas, és korlátozott
karok tornáztatása közben sercegő hangot hallok a tarkomból
alkalmanként gombócérzés a torkomban
szorongás, súlyos betegségektől való félelem
bal oldalon a kéz ujjain gyakran érzek egy kis pontban bizsergő érzést néhány másodpercig, mintha egy hangya forogna egy helyben az ujjamon
tornázás közben ha lehajolok olyan érzésem van mintha érezném a bal lábamon a talpőamig lefutó ideg helyét a testemben
bizonyos gyakorlatok közben pl ha falnak támaszkodok és és ott kezeimmel közel engedem majd eltolom magamat remgést érzek a karjaimban

Én a sok vizsgálat alapján hajlok rá, hogy a nyaki gerinc eltérésen kívül gondok vannak a gerincem deréktáji szakaszán is. Ön mit gondol?
2014. 02. 06. | 21:25

Kedves Kérdező!

Javaslom, hogy hallgasson az orvosaira. Emellett talán érdemes pszichés, lelki oldalról is körüljárni ezt a kérdést. Talán túl sokat stresszel, szorong, fél, illetve esetleg vannak fel nem dolgozott érzelmi nehézségei. Ha úgy gondolja, keressen egy megfelelő szakembert, aki ezek feltárásában és megoldásában tud Önnek segíteni.

Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2014. 02. 12. | 10:52
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close