Porckopás

A porckopásban, más néven artrózisban szenvedő betegek esetében az ízületeken található, az azokat borító porc vékonnyá válik, széttöredezik, végül fokozatosan felszívódik.

A porckopás okai

A porckopás kiváltó oka nem ismert. Feltételezések szerint több tényező együttes hatása segíti elő a megjelenését: genetikai tényezők, fokozott terhelés és az ízületek sorozatos, panaszt esetleg nem is okozó sérülései (nehéz munka, versenyszerű sport, öregedés, izomgyengeség, célszerűtlen reflexek).

A porckopás kialakulása

Az életkor előrehaladtával a porckopás előfordulása megsokszorozódik a porcbontó enzimek túlzott működése következtében. A kezdeti fázisban a porc víztartalma csökken, a kollagénrostok megrövidülnek. Ennek mindössze az lehet a jele, hogy a porcfelszín kissé egyenetlenné válik.

Ezután a porc felrostozódik, feltöredezik, kis lyukak, fekélyek keletkeznek a felszínén. Később kálcium tartalmú kristályok jelennek meg a porcban, ez a meszesedés folyamata. Végül a porc teljes állománya megfogyatkozik, majd eltűnik.

Az első tünetek általában 40 éves kor után jelentkeznek enyhe ízületi fájdalom formájában, mely kezdetben csak terhelésre jelentkezik, majd pihenéskor szűnik.

A leggyakoribb a kéz végpercek és a hüvelykujj ízületének a kopása, ezt „háziasszonykézként” is szokták emlegetni. Az alsó végtagon az öregujj, térdek, csípők terhelése a legnagyobb, ezek kopnak el leghamarabb. A fájdalom mellett az ízület mozgástartománya beszűkül, mozgatásakor recsegő, roppanó hangot hallhatunk.

Reggelente, illetve hosszabb pihenés után merevebbek az ízületek, idő kell, hogy bejáratódjanak.

Előrehaladott formában a fájdalom, mozgáskorlátozottság mellett az ízületek már el is görbülnek. Ennek a deformálódásnak az az oka, hogy a porcbontás mellett az ízület szélein fokozott csontképződés indul be, ennek során kis meszes csomók keletkeznek.

A tünetek mellett röntgenfelvétel alapján lehet tájékozódni a porckopás mértékéről. A kezelésben elsődleges a fizioterápia és a gyógytorna.

A porckopás kezelése

Gyógyszerek közül a porcvédő szerek nemcsak a porcképződést segítik, de enyhe fájdalomcsillapító hatással is bírnak. Ha már a fájdalomcsillapító gyógyszerek sem hatnak, arthroscopos ortopédiai műtétre kerülhet sor.

Ennek során a széttöredezett, egyenetlen porcfelszínt lecsiszolják, a levált porcdarabokat eltávolítják az ízület üregéből. Ha olyan mértékű a porckopás, hogy szinte nem marad ép felszín az ízületben, akkor végleges megoldásként ízületi protézist kell beültetni.


close