A köszvény súlyos, fájdalmas ízületi betegség, melyet a szervezetben felgyülemlett és az ízületeknél kristályokként kicsapódó húgysav okoz. Magas húgysavszintet leggyakrabban a purinban (fehérjében) gazdag ételek okoznak. Mit kerüljön az, akinél köszvényt diagnosztizálnak? Hogy kezelhető a köszvény helyesen összeállított étrenddel?
A kutatók a köszvény kialakulásának hátterében életmóddal kapcsolatos okokat találtak. Abban egyetértenek, hogy a hús, a kolbászfélék és a belsőségek túlzott fogyasztása hajlamosít a megbetegedésre. Kialakulásában a betegek elhízásának is szerepe lehet, és megfigyelték azt is, hogy a migrén, az epilepszia és az asztma is nagyobb számban fordul elő köszvényes betegeknél. Egyéb betegségekre szedett gyógyszerek is fokozhatják a köszvényes tüneteket, például a vérnyomáscsökkentők és a vérhígítók.
Az alkoholról több kutatás is bizonyította, hogy fokozza a köszvényes rohamok gyakoriságát. Elsősorban a sör és a likőrfélék okozhatnak rohamokat. Az alkohollal kapcsolatban a másik nagy probléma, hogy dehidratálttá teszi a szervezetet, ami ebben az esetben különösen káros lehet, hiszen a köszvényes beteg problémáit valószínűleg épp a nem elegendő folyadékbevitel okozza.
Megfelelő folyadékbevitel
Ha nem iszunk eleget, akkor a szervezetünkben megnő a húgysavszint és a vesék nem tudják azt kellő hatékonysággal eltávolítani. Ezért csökkentsük a cukros üdítők, a kávé fogyasztását is, mert azok hozzájárulhatnak a tünetek fellángolásához.
Hogyan akadályozhatjuk meg a rohamokat?
A rohamokat nemcsak a fájdalom miatt érdemes elkerülni, hanem azért is, mert a köszvény hosszú távon súlyosan károsíthatja az ízületeket. Bár a purintartalmú ételeket nem tudjuk teljesen kiiktatni, de a mennyiségüket csökkenthetjük.
Ha valaki már tapasztalt köszvényes rohamot, megakadályozhatja a betegség visszatértét, ha sok folyadékot iszik, kerüli az alkoholos italokat, és kevesebb húst, belsőséget fogyaszt. Fehérjepótlásként választhat babot, lencsét és spárgát.
Gyümölcsevés köszvény esetén
A gyümölcsökben nagyon kevés a purin. Viszont összetett szénhidrátot és más tápanyagot biztosítanak, ami segít a jó egészség fenntartásában. Számos gyümölcs segíthet köszvény esetén.
Ajánlott C-vitaminban gazdag gyümölcsöket enni – például mandarint és narancsot – segítenek megelőzni a köszvényes rohamokat. Egyes felmérések azt mutatják, hogy a cseresznye, illetve a cseresznye levének fogyasztása enyhítheti a köszvényt.
Sok köszvényes egyben túlsúlyos is. A testsúly csökkenésével gyakran a vér húgysavszintje is normalizálódik.
Figyelmébe ajánljuk még ebben a témában: Köszvény megelőzése