Ínhüvelygyulladás

Az ínhüvely – melynek gyulladása az ínhüvelygyulladás – a test egyes részein az inakat tartalmazó, csőszerű képződmény, amely a benne található nyákszerű anyag segítségével megkönnyíti, súrlódásmentessé teszi az inak elmozdulását.

Az alábbiakban bemutatjuk az ínhüvelygyulladás két formáját: a megterhelés miatt kialakuló fibrines ínhüvelygyulladást (tendovaginitis crepitans), valamint a gennyes jellegű ínhüvelygyulladást (tenosynovitis purulenta).

Fibrines ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelyek begyulladhatnak egyoldalú erőltetés következtében. Ebben az esetben az ínhüvely megduzzadása következik be, és a mozgást elősegítő anyag összetétele is módosul. Az ínhüvelygyulladás általában az ujjakat feszítő inak esetében – az úgynevezett kézháton – jelentkezik.

Elsősorban azoknál fordul elő, akik egyfajta terhelést jelentő, monoton jellegű munkát végeznek kezükkel: ez a gépírók, pénztárgépet kezelők, billentyűs hangszeren játszó zenészek tipikus betegsége.

Ínhüvelygyulladás spontán fájdalommal jár, az ujjak mozdítása komoly fájdalmat okoz, kezünket csak nehezen tudjuk használni. További részletek: a fibrines ínhüvelygyulladás tünetei

Enyhébb ínhüvelygyulladásra elég lehet a hideg vizes borogatás is, a krónikus gyulladás azonban már ortopédiai kezelést is igényelhet. További részletek: a fibrines ínhüvelygyulladás kezelése

További cikkünk erről a témáról: Fibrines ínhüvelygyulladás

Gennyes ínhüvelygyulladás

A gennyes ínhüvelygyulladás hátterében elsősorban fertőzés állhat. Ebben az esetben az ínhüvelygyulladást többnyire idegen test – tövis, szálka, tű – általi szúrás váltja ki. Másodlagos ínhüvelygyulladásról akkor beszélünk, ha a gyulladás a környező szövetekről az ínhüvelyre is átterjed (például a körömágy gyulladása esetén).

A gennyes ínhüvelygyulladás erős, spontán fájdalom képében jelentkezik, amelyhez nyomásérzékenység társul. További részletek: a gennyes ínhüvelygyulladás tünetei

További cikkünk erről a témáról: Gennyes ínhüvelygyulladás


close